DIY: Czekoladowa kula z kakao i piankami | Amazeme.pl

DIY: Czekoladowa kula z kakao i piankami

DIY: Czekoladowa kula z piankami - Blog kreatywny - DIY prezent - Amazeme.pl

Jeśli chcecie zaskoczyć drugą osobę, mamy dla Ciebie efektywny deser! Czekoladowa kula z niespodzianką w postaci kakao i piankami wspaniale sprawdzi się np. na Walentynki. Jest to też ciekawy projekt „zrób to sam” dla wszystkich smakoszy czekolady 🙂

Hot chocolate bombs czyli przepis na bomby czekoladowe z TikToka

Zarówno Instagram jak i TikTok co chwilę prezentuje nam szybkie i efektowne przepisy na dania i desery. Bomby czekoladowe stały się hitem ostatnich miesięcy. Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie spróbowali odtworzyć tego przepisu!

Co to jest hot chocolate bombs? Nic innego niż kula czekoladowa wypełniona czekoladą lub kakao w proszku z dodatkiem mini pianek lub mini cukierków. Najlepsza część (poza przygotowaniem ;)) to ta, gdy wkładamy kulę do kubka i zalewamy gorącym mlekiem. Czekoladowa bomba rozpada się – eksploduje – i wydobywa się z niej cały środek sprawiając, że mleko zamienia się w gorący deser z piankami.

Od samego patrzenia robi nam się ochota na te pyszności!

Jak zrobić czekoladową kulę z niespodzianką?

Trzeba przyznać, że ten projekt DIY nie należy do najłatwiejszych. Trzeba działać szybko, a dodatkowo delikatnie bo czekoladowa kula jest bardzo krucha.

Ale do odważnych świat należy! Spróbujcie, a przekonacie się, że to dobra zabawa połączona z pysznym deserem.

Czego potrzebujesz aby zrobić ten DIY: czekoladowa kula z kakao i piankami?

Składniki:

  • czekolada 1 tabliczka
  • czekolada lub kakao w proszku
  • mini pianki typu marshmallow
  • inne słodycze mini (według uznania)
  • posypka
  • lukier w pisaku
  • forma silikonowa – półkule
  • gorące mleko
  • kubek
  • miska do rozpuszczenia czekolady
  • pędzel cukierniczy silikonowy

Jak zrobić czekoladową kulę z niespodzianką – instrukcja krok po kroku

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
  2. Do foremy silikonowej wlej łyżkę czekolady i rozprowadź równomiernie po ściankach tak, aby nigdzie nie było dziur. Im grubsza warstwa czekolady tym lepiej ponieważ łatwiej ją wyjąć później z formy. Aby mieć pewność, że twoje czekoladowe skorupki nie rozpadną się, powtórz ten proces dodając drugą warstwę czekolady – po ostygnięciu pierwszej warstyw!
  3. Włóż foremkę do zamrażarki na 5-10 minut.
  4. Delikatnie wyjmij czekoladę z foremki.
  5. Jedną połówkę czekoladowej kuli napełnij czekoladą lub kakao w proszku oraz piankami.
  6. Aby dwie połówki kuli złączyły się, weź do ręki pustą czekoladową skorupkę i przyłóż ją brzegami do ciepłego talerzyka, aż czekolada w tym miejscu delikatnie się rozpuści. Następnie szybko złóż razem obie połówki kuli.
  7. Na koniec zostaje już tylko dekoracja czekoladowej bomby. Weź lukier w pisaku lub po prostu rozpuszczoną czekoladę i namaluj wzorki, posyp kolorową posypką.
  8. Włóż delikatnie czekoladową kulę do kubka i powoli zalej ją gorącym mlekiem. Prawdziwa magia!

To może Cię zainteresować:

Inspire Box to doskonały kreatywny prezent na każdą okazję! Kup box dla siebie lub przyjaciółki, siostry, koleżanki. 

CZYTAJ NASZEGO KREATYWNEGO BLOGA

INSPIRACJE DIY ZRÓB TO SAM

Chcesz jako pierwsza dowiedzieć się o nowych projektach DIY i boxach?

Polub nasze konto na Instagramie i Facebooku!

Dodaj komentarz