Jeśli zostają wam przejrzałe banany, których już nie zjecie, wykorzystajcie je w pieczeniu. Właśnie z takich bananów wychodzą najlepsze chlebki i ciasta! Do tego możecie dodać orzechy, wiórki kokosowe lub tak jak my, rabarbar, który jest sezonowy i warto go kupić właśnie teraz.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 4 banany
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- 1 szklanka posiekanych orzechów (opcjonalnie)
- rabarbar
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka wbić do miski i rozmiksować lub roztrzepać. Miksując dodawać po łyżce cukru, następnie roztopione masło, a na końcu rozgniecione widelcem banany.
- W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać masę bananową i dokładnie wymieszać.
- Dodać wiórki kokosowe i drobniej posiekane orzechy. Rabarbar dokładnie umyć, oszuszyć i pokroić na małe kawałki o grubości 1-2cm. Teraz wszystko razem łączymy.
- Ciasto wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia dużej podłużnej formy keksowej i piec przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka.
Ciasto jest wilgotne i aromatyczne. Można posypać go cukrem pudrem. Smacznego!
