DIY: Szybkie ciasto bananowe z rabarbarem | AmazeMe

DIY: Szybkie ciasto bananowe z rabarbarem

Ciasto bananowe z rabarbarem - Amazeme.pl - Inspire Box

Jeśli zostają wam przejrzałe banany, których już nie zjecie, wykorzystajcie je w pieczeniu. Właśnie z takich bananów wychodzą najlepsze chlebki i ciasta! Do tego możecie dodać orzechy, wiórki kokosowe lub tak jak my, rabarbar, który jest sezonowy i warto go kupić właśnie teraz.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 4 banany
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
  • 1 szklanka posiekanych orzechów (opcjonalnie)
  • rabarbar

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka wbić do miski i rozmiksować lub roztrzepać. Miksując dodawać po łyżce cukru, następnie roztopione masło, a na końcu rozgniecione widelcem banany.
  • W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać masę bananową i dokładnie wymieszać.
  • Dodać wiórki kokosowe i drobniej posiekane orzechy. Rabarbar dokładnie umyć, oszuszyć i pokroić na małe kawałki o grubości 1-2cm. Teraz wszystko razem łączymy.
  • Ciasto wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia dużej podłużnej formy keksowej i piec przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka.

Ciasto jest wilgotne i aromatyczne. Można posypać go cukrem pudrem. Smacznego!

Szybkie ciasto bananowe z rabarbarem - Amazeme.pl - Inspire Box dla nastolatek

Dodaj komentarz