Jak piec pizzę w piekarniku elektrycznym?
Myślisz, że przyrządzanie domowej pizzy mija się z celem, ponieważ jej smak będzie daleki od ideału? Jesteś w błędzie! Zastosuj się do naszych wskazówek, a przekonasz się, że to popisowe danie włoskiej kuchni można z powodzeniem przygotować w domowym zaciszu.
Blacha czy kamień do pizzy?
Korzystanie z kamienia do pizzy ma tę zaletę, że pizza jest gotowa szybciej, a ciasto wypieczone i chrupiące. Dzieje się tak, ponieważ kamień przewodzi, równomiernie rozprowadza i magazynuje ciepło, dzięki czemu utrzymuje swoją temperaturę nawet podczas otwierania drzwiczek piekarnika. Trzeba jednak pamiętać o jego wcześniejszym nagrzaniu.
Jeśli nie masz kamienia do pizzy, skorzystaj z blachy do pieczenia. Nagrzewa się ona nieco wolniej, ale można rozwiązać ten problem umieszczając ją na dolnym poziomie piekarnika.
Temperatura i czas pieczenia
Tradycyjna pizza powinna być chrupiąca na zewnątrz oraz miękka w środku. Aby osiągnąć taki efekt, przed włożeniem ciasta do piekarnika należy go rozgrzać do maksymalnej temperatury – zwykle jest to 220 stopni, ale na rynku dostępne są również modele osiągające temperaturę do 300 stopni Celsjusza.
Jaką funkcję wybrać? Najlepiej dolne grzanie z termoobiegiem. Jeśli nie masz takiej możliwości, uruchom jednocześnie dolną i górną grzałkę lub skorzystaj z kombinacji termoobiegu z grillem – wówczas ser będzie nieco bardziej zarumieniony.
Jak długo powinna piec się pizza? Tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi, a jedynie przedział czasowy – od 5 do 15 minut. Wszystko zależy od ustawionej temperatury, wybranej funkcji, grubości ciasta i liczby składników. Na pewno warto kontrolować proces pieczenia zaglądając do komory przez szklane drzwiczki.
Jaki piekarnik do pieczenia pizzy wybrać?
A może dopiero planujesz zakup piekarnika, ale wiesz już, że domowa pizza będzie często gościć na Twoim stole? Jeśli tak, zwróć uwagę, czy urządzenie posiada odpowiedzialny za równomierne rozprowadzanie ciepła termoobieg oraz jaki jest zakres temperatur. Pamiętaj, że im szybciej wyjmiesz pizzę, tym ciasto będzie miało lepszą konsystencję, a składniki zachowają więcej walorów smakowych.
Często stosowaną praktyką przy pieczeniu pizzy jest nakładanie sera oraz pozostałych składników dopiero w połowie pieczenia, kiedy brzegi zdążą już trochę urosnąć. Wówczas bardzo przydatne są specjalnie wyprofilowane drabinki boczne (tak zwane Easy Entry), które ułatwiają wysuwanie blachy w trakcie pieczenia i wsuwanie jej z powrotem.
Aby ułatwić sobie pracę w kuchni, możesz także wybrać piekarnik wyposażony w program do pieczenia pizzy, unikając w ten sposób samodzielnego doboru ustawień. Taką funkcję ma na przykład piekarnik SteamCrisp 700 od firmy Electrolux, z którego pizza wychodzi zawsze idealnie chrupiąca i równo wypieczona.
A co jeśli chcesz odgrzać pizzę zachowując jej oryginalny smak? Z pomocą przychodzą piekarniki elektryczne tej samej marki SteamPro 900 z funkcją Steamify, która umożliwia odgrzewanie potraw bez ich zawilgocenia czy wysuszenia.