Czekoladowa kula to elegancji deser, który zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale również wyglądem. Moc dodatków, dowolność dekoracji i aromatyczny sos sprawiają, że danie za każdym razem prezentuje się inaczej. Jeśli chcesz zachwycić swoich gości i marzysz o stowrzeniu prawdziwego arcydzieła na talerzu, ten artykuł został stworzony właśnie dla Ciebie.

Czekoladowa kula to rodzaj deseru, który swoją popularność zdobył dzięki słynnemu programowi kulinarnemu MasterChef. Prezd kamerami z wyzwaniem zmierzyć się musieli zarówno dorośli, jak i młodzi kucharze w dziecięcej wersji serii. Czekolada sporządzona w tak wymyślnej formie z pewnością nie należy do łatwych, ale efekt wizualny jest zdecydowanie warty wysiłku.

Przepisy – Kula czekoladowa

Czekolada to prawdziwa klasyka deserów. Ciasto, mus, czy tort nie stanowią już dla nikogo zaskoczenia. Jednak przygorowanie jej w formie kuli to znacznie wyższy poziom umiejętności kulinarnych. Przepis na tego rodzaju deser poleca się raczej osobom, które w kuchni bywają nieco częściej niż okzjonalnie.

Zanim przystąpimy do właściwego zadanie koniecznie należy upewnić się, czy nie brakuje nam potrzebnego sprzętu. Ważne będą przede wszytskim:

  • formy silikonowe
  • papier do pieczenia
  • arkusz foli transferowej
  • łopatki
  • miski
  • ringi metalowe

Inne akcesoria, takie jak wzory na kwiaty bądź liście, nożyki czy rękaw cukierniczy przydadzą się w momencie dekorowania. Ta część zależy już jedynie od kreatywności kucharza, bo zakres możliwości jest ogromny.

Jak zrobić kule czekoladowe? – lista składników

Składniki potrzebne do wykonania kuli czekoladowej to:

  • tabliczka czekolady 50% lub 72%
  • masło kakaowe
  • mleko-500 ml
  • żółtka -6 szt.
  • wanilia-1 laska
  • cukier 100 g

Czekoladowa kula z nadzieniem – sposób przygotowania

Tabliczkę czekolady należy temperować i rozpuścić umieszczając ją w kąpieli wodnej do 50’C w metalowej misce. Płynną masę przelać do miski plastikowej, ciągle mieszając. Następnie do gorącego roztworu dodać drażetki masła kakaowego. Wystudzić do 30-32’C, dbając by w masie nie pozostało żadnych grudek.

Zawartość miski wylać i rozprowadzić na arkuszu foli transferowej. Zaczekać aż czekolada zacznie matowieć. Gdy połysk masy zniknie, można zabrać się za ostrożne wycinanie listków nożem. Ważne jest aby elementy były tej samej wielkości. Z tego względu warto wcześniej przygotować sobie gotowy wzór. Natępnie folię z tężejącą czekoladą należy włożyć w dwa ringi tej samej wielkości. Całość wstawiamy do lodówki.

Aby wykonać podstawę, ponownie rozprowadzamt czekoladę na arkuszu foli i wycinamy kółka. Przecinamy je w pół i odstawiamy na bok by spokojni tężały.

Po upływie około 30 minut można sprawdzić czy masa już zastygła. Jeśli tak, przystąpujemy do formowania właściwego kształtu. Aby to zrobić należy delikatnie zdejmować listki z folii i układać na formie silikonowej. Elementy sklejamy czekoladą z jednej strony i przykładamy pół kółeczka. Całość bardzo ostrożnie odkładamy na bok do stężenia.

Deser miodowo-cytrynowy w czekoladowej kuli

Efektowny deser z czekolady to doskonały pomysł na urodziny, walentynki, Dzień Matki bądź inną ważną uroczystość. Gotowy „szkielet” można zawsze dowolnie ozdobić. Doskonale sprawdzi się tu wanilia, owoce, listki mięty czy dodatek gorącego sosu. Szczególnie tym ostatnim możemy wywołać naprawdę oszałamiający efekt, delikatnie polewając nim gotowy produkt. Orzeźwiającym dodatkiem do deseru może być sos miodowo-cytrynowy. Aby go sporządzić wystarczy wymieszać 2 łyżki miodu, sok wyciśnięty z dwóch cytryn oraz skórkę otartą z 1/2 cytryny.

Kategorie: DIY