Dzieci proszą o coś słodkiego? Do drzwi pukają niezapowiedziani goście? Poznaj sprawdzony przepis na słodkiego bananowca z soczystym rabarbarem, to błyskawiczne i banalnie proste ciasto, które łączy egzotyczne owoce ze swojskimi smakami.
Chlebek bananowy to klasyka amerykańskich wypieków. Jego wykonanie jest dziecinnie proste. Wspaniale smakuje w wersji podstawowej, lecz świetnie też pasują do niego rozmaite dodatki: orzechy czy owoce. Można wzmocnić aromat przyprawą piernikową, odrobiną cynamonu lub kardamonu. Poznaj przepis na oryginalne bananowe ciasto z rabarbarem, które podbije podniebienia wszystkich łakomczuchów.
Co potrzebujesz, aby przygotować szybkie ciasto z rabarbarem?
Składniki:
kilka łodyg rabarbaru (2-3 sztuki)
kilka dobrze dojrzałych (przejrzałych bananów (2-3 sztuki)
75 g masła
150 g (lub mniej) drobnego cukru (może być trzcinowy)
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przybory i naczynia
tortownica lub keksówka
2 miski
widelec, trzepaczka
Zanim zaczniesz piec ciasto z bananami i rabarbarem
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do wykonania tego ciasta nie potrzebujesz blendera ani miksera. Składniki wymieszasz szpatułką silikonową lub trzepaczką balonową.
Jak zrobić ciasto bananowo-rabarbarowe?
Rabarbar umyć, obrać w razie potrzeby, pokroić w kawałki o długości 1 cm.
Masło roztopić i przestudzić.
W jednej misce banany rozgnieść widelcem na puree. Można użyć też tłuczka do ziemniaków, następnie dodać rozmącone jajko, ekstrakt waniliowy, wlać rozpuszczone masło. Do drugiej miski przesiać mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać składniki sypkie i mokre, wsypać pokrojony rabarbar i wymieszać, krótko, do połączenia.
W międzyczasie piekarnik nagrzać (opcja grzania góra-dół, bez termoobiegu). Tortownicę lub keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do formy, ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50-70 min. lub do tak zwanego „suchego patyczka” w temperaturze 180 st. C. Ciasto powinno być wyrośnięte i zrumienione.
Wyjąć, wystudzić. Wierzch można ozdobić serkiem śmietankowym lub waniliowym.
Chlebek rabarbarowy do świetny pomysł na szybki wypiek. Sprawdzi się jako deser, podwieczorek lub drugie śniadanie.
Coś podobnego…?
Do wypieku można użyć mrożonego rabarbaru w kawałkach. Dodajemy do masy bez rozmrażania. Zamiast rabarbaru w cieście świetnie sprawdzą się także truskawki (zarówno świeże, jak i z mrożonki). Spróbuj również dodać obrane, pokrojone w kosteczkę gruszki albo jabłka. Najlepiej wybrać kwaśną odmianę, taką jak boskoop, szara reneta lub jonagold, która przełamuje słodycz bananów. Bananowiec to uniwersalny mięciutki wypiek. Długo pozostaje wilgotny i cudnie pachnie.
Czy coś innego?
Znasz już sposób na sprawdzone ciasto z dodatkiem truskawek i rabarbaru. Sprawdź też inne niezawodne przepisy na słodkie i słone wypieki oraz dania na każdą okazję.